h

Open brief aan de VVD-fractie Oss over ziekenhuis

18 augustus 2005

Open brief aan de VVD-fractie Oss over ziekenhuis

SP-raadslid Lilian Marijnissen heeft met onderstaande open brief gereageerd op de uitlatingen van de VVD eerder deze week. Daarbij stelde raadslid Hans Raadgever dat SP-wethouder Henk van Gerven de strijd voor twee ziekenhuizen moet opgeven.

Lillian MarijnissenMet verbazing heb ik kennis genomen van de toestemming die minister Hoogervorst gegeven heeft voor de bouw van één nieuw ziekenhuis, liefst in Uden. Als dat werkelijkheid wordt, verliest een stad van ruim 70.000 inwoners na 100 jaar een van haar belangrijkste basisvoorzieningen: een ziekenhuis. Dit op zich al onbegrijpelijke besluit wordt nog moeilijker te begrijpen wanneer je weet dat de minister dit officieel helemaal niet mag beslissen. Hij heeft met de Tweede Kamer afgesproken dat er geen sluitingen van ziekenhuizen meer zouden plaatsvinden voordat er een nieuwe wet (WTZi) is. Als je je daarbij bedenkt dat alle partijen uit de Osse Raad beloofd hebben om te strijden voor behoud van het ziekenhuis in Oss, klopt er toch iets niet.

De VVD in Oss is altijd voor één ziekenhuis geweest, maar dan wél in Oss. Voor Oss dreigt dit verkeerd uit te pakken nu de (notabene VVD!)minister geadviseerd heeft dit ene ziekenhuis in Uden te bouwen en ook ziekenhuis Bernhoven zelf verklaart dat 'Uden natuurlijk voor de hand ligt'. Dit wetende, wat gaat de VVD nu doen richting minister, Tweede Kamer, provincie en ziekenhuis? Gesteund door 33.000 handtekeningen voor behoud van het ziekenhuis in Oss (en Veghel), zal er toch actie ondernomen moeten worden? Want de eigen VVD-minister adviseert dat het ziekenhuis in Uden moet komen. Hoe valt de oproep van de heer Raadgever van de VVD om 'de minister te volgen in zijn besluit' te rijmen met het standpunt dat Oss een ziekenhuis niet kan missen? De heer Raadgever had toch -samen met alle andere partijen in Oss- beloofd te strijden voor een ziekenhuis in Oss? Deze strijd wil ik heel graag gezamenlijk met hem voeren.
In afwachting van uw reactie.

Lilian Marijnissen, SP-raadslid

U bent hier