h

SP pleit voor behoud pand Peperstraat 12

24 november 2004

SP pleit voor behoud pand Peperstraat 12

Bij de raadscommissie van 23 november voerde Mari-Anne Marijnissen het woord over het pand Peperstraat 12 dat waarschijnlijk gesloopt moet worden. Een pand dat niet alleen bouwhistorische waarde heeft maar ook door zijn bewoningsgeschiedenis een voor Oss belangrijke cultuurhistorische waarde.

Pand Peperstraat 11
Pand Peperstraat 11

Een herberg met brouwerij, de Zusters van Liefde gaven onderwijs aan meisjes, verzorgden daar de oudjes en zieken, de Vincentiusverg bood er armenzorg, een gaarkeuken in de 2de W.O. en nog later drukkerij Acket. Er is sprake van een hoge situeringswaarde, beeldwaarde,en bouwhistorische waarde Dit alles zou toch een rede moeten zijn om het pand te behouden. Maar nu liggen er plannen voor sloop en nieuwbouw.

Weg is weg , kun je dan stellen. En er is altijd wel een reden om iets te slopen. In het verleden: geld, binnenhalen grote winkels (hervormd kerkje), te weinig gelovigen (paterskerk), verbreding spoor (seinhuisje), geen koekjes meer bakken (koekfabriek), garage bouwen (gebouw bij Organon) enz enz. Een rede vinden om te slopen is eenvoudiger dan een te vinden om niet te slopen.

Laat ik het eens proberen: We zijn nu bezig met de toekomstvisie van Oss. Ik laat een toekomstvisie los op Peperstraat 12. Er bestaat in Oss een pand in peperstraat 12 waar regelmatig historische tentoonstellingen gehouden worden. Er is een historisch café bij met grote foto”s aan de muur van Titus Brandsma, de Bourbon, een processie in de Roodborststraat, het bezoek van Wally Tax, enz.

Op de gevel van het pand staat: het Osse huis van de Historie. Er komen veel scholieren, via OKVO, naar Peperstraat 12. Want er zijn tentoonstellingen over onderwijs in Oss door de jaren heen, het geloof in Oss door de jaren heen, Oss in de 2de W.O, hoe leefden onze opa’s en oma’s en ga zo maar door. De nieuw op te richten heemkundekring vindt er zijn plekje, de VVV route leidt je naar binnen voor een kopje koffie, het in Oss blijvend Stadsarchief, want daar ga ik voorlopig nog steeds van uit, heeft een goede mogelijkheid om zich hier van haar stoffige imago te ontdoen. De geschiedenis van Oss leeft hier en dus ook het archief .

Maar nu terug naar de werkelijkheid. Ik lees het Advies aan B en W. Er bekruipt mij een gevoel alsof dit stuk helemaal toegeschreven wordt richting SLOPEN want behoud KOST TEVEEL. Informatie van andere zijde heeft mij ervan overtuigd dat er misschien nog andere mogelijkheden zijn om het pand (en dan niet kost wat kost) te behouden. Op een redelijkere basis en betaalbaarder. Want: Weg is weg en dat komt nooit weerom.

Ik stel daarom voor en vraag de wethouder dit met spoed te regelen om: Het Monumentenfonds een haalbaarheidsonderzoek te laten formuleren over hoe dit pand voor de gemeente voor een redelijke prijs behouden kan blijven. Volgens de heer van Steenderen van het Brabants Mari-Anne MarijnissenMonumentenfonds zou dit, als wij dit willen, op korte termijn kunnen.De SP kan dan met de 2 stukken naast elkaar beoordelen wat wijs is en of er een mogelijkheid voor onze gemeente is om het pand voor reële kosten te behouden.

Wethouder Boerboom gaat aan de slag en laat z.s.m. iets horen aan de commissie of er een haalbaarheidsonderzoek komt. Wordt vervolgd.

Mari-Anne Marijnissen, raadslid SP.

Dossier Streekarchief / Peperstraat 12

U bent hier