h

Extra geld voor ziekenhuis Bernhoven

29 augustus 2004

Extra geld voor ziekenhuis Bernhoven

De zogenaamde ‘standstill’ rond fusies van ziekenhuizen is wel van toepassing op Bernhoven en het ziekenhuis zou door de dubbele ‘kleine ziekenhuis problematiek’ extra geld moeten krijgen. Dat staat in de brief die de wethouders Van Gerven en Smits van Oss en Veghel aan de vaste kamercommissie Volksgezondheid hebben gestuurd. Daarmee reageren zij op de brief die de provincie Noord-Brabant naar dezelfde commissie heeft gestuurd.

Lokatie Oss‘Het ziekenhuis wordt geconfronteerd met een dubbele kleine ziekenhuis problematiek”. De financiële positie van het ziekenhuis wordt aangetast door de kosten van het huidige tweelocatie model.’ Volgens de wethouders wordt dit punt terecht aangevoerd in de brief van de provincie. Bernhoven wordt door de fusie als één ziekenhuis beschouwd en valt zo buiten de rijksregelingen voor de problematiek van de kleine ziekenhuizen. Ze lopen extra geld mis dat wel beschikbaar zou zijn als ze niet gefuseerd waren.

Lokatie VeghelHet Rijk zou moeten kijken naar het aantal bedden per locatie en daar de subsidie op moeten baseren. Bernhoven verdient extra middelen omdat ze beide locaties openhouden. Dit idee past binnen het door de Kamer gewenst beleid van behoud van kleinschalige ziekenhuiszorg op menselijke maat.

In de discussie over de kleine ziekenhuizen heeft minister Hoogervorst op aandringen van de Kamer uitdrukkelijk de toezegging gedaan dat er met betrekking tot het dossier Bernhoven ‘niets wordt getekend’. De standstill dient gehandhaafd te blijven totdat de nieuwe Wet toelating zorginstellingen door de Tweede Kamer is behandeld. Het ziekenhuis zelf erkent dat de standstill ook op hen van toepassing is. Een snel besluit achten de gemeenten ook niet noodzakelijk. Er is geen sprake van ‘leegloop’ of faillissement. De arbeidsmarkt voor Bernhoven is zelfs verbeterd.

De wethouders reageren in hun brief ook op de stelling dat er breed draagvlak in de regio zou zijn voor de bouw van één ziekenhuis. Dit draagvlak geldt in bepaalde bestuurlijke kringen, maar de bevolking denkt er heel anders over. Ook de stelling dat alle overige gemeenten buiten Oss en Veghel voor nieuwbouw zijn verdiend nuancering. Naar mate gemeenten verder van het potentiële nieuwe ziekenhuis liggen, nemen de reserves toe omdat de bereikbaarheid afneemt.

Op 16 september a.s. bespreekt de vaste kamercommissie van Volksgezondheid de ziekenhuiszorg in Nederland.

Bekijk de brief van de wethouders aan de vaste kamercommissie Volksgezondheid (PDF-bestand)
Dossier Ziekenhuis

U bent hier