h

Niet ziek, geld terug???

11 maart 2004

Niet ziek, geld terug???

Even met de ogen knipperen: belonen, dat je niet naar de dokter gaat. Hoezo? Mag je niet vragen wat je moet doen als je de pil bent vergeten? Of als je kind de hele nacht oorpijn had? Moet je wegblijven als je alsmaar pijn in je lijf hebt, en niet weet waarvan? Wie wordt daar beter van?

Anneke de BresAls huisarts ben je een vraagbaak voor de gezondheidsproblemen, vaak om echte problemen te voorkomen. Remgeld (betalen als je naar de dokter gaat) kan dus een rem op gezondheid zijn. Nu proberen ze het in Den Haag eens andersom: geld terug als je niet gaat. Maar, het is omgekeerde solidariteit, gewoon een andere verpakking voor de “Eigen schuld, dikke bult-gedachte”, die bij de VVD tamelijk onuitroeibaar lijkt, en nu volgens de krant door CDA en D66 overwegend positief wordt bevonden.

Voor mensen, die ziek zijn of worden is het de zoveelste trap na: alsof je erom vraagt om een beroerte te krijgen, of een spierziekte. Dan kan je niet meer besparen op doktersbezoeken, je moet er gewoon heen. Ik hoop, dat er veel verzet komt, want dat is het enige om duidelijk te maken, dat een mens geen auto is, die je met no-claim korting kan verzekeren. Mijn antwoord is dan ook: Red de Solidariteit!

Anneke de Bres, huisarts Ons Medisch Centrum

Dossier Red de Solidariteit

U bent hier