h

Actiecomités verheugd over initiatief gemeente Oss en Veghel

6 april 2003

Actiecomités verheugd over initiatief gemeente Oss en Veghel

De actiecomités “Anna moet blijven” en “Joseph moet blijven” zijn verheugd over het feit dat de colleges van burgemeester en wethouders van Oss en Veghel hebben besloten een nader onderzoek in te stellen naar de meest optimale ziekenhuiszorg in de regio.

De actiecomités hopen dat het rapport van de Greve een belangrijke aanvulling zal betekenen op het rapport van Casparie en meer argumenten zal
aandragen die het doel van de actiecomités – een volwaardig behoud van zowel het ziekenhuis in Oss als Veghel – dichterbij brengt.

Specialisten doen aan stemmingmakerij
Minder te spreken zijn de actiecomités over de ongenuanceerde aantijging in het Brabant Dagblad van zaterdag 5 april door 2 specialisten over volksverlakkerij door de SP, een van de partijen die de actiecomités ondersteunt.

Zij stellen dat het actiecomité en de SP streven naar een uitgekleed ziekenhuis. Niets is minder waar. Wij willen een volwaardig goed geoutilleerd ziekenhuis in zowel Oss als Veghel. Dat dat niet mogelijk zou zijn mag worden betwijfeld. Indien de landelijke overheid de goede voorwaarden schept door middel van een kleinschaligheidstoeslag en de specialisten loyaal meewerken kunnen ‘Anna’ en ‘Joseph’ gezonde ziekenhuizen blijven. Deze loyaliteit mag van hen worden gevraagd zeker nu zo overduidelijk is wat de bevolking wil.

Het kan hen toch niet ontgaan zijn dat een grote meerderheid van de bevolking – ruim 90% in onze laatste enquête - de twee ziekenhuizen wil behouden. Ook gaan de specialisten geheel voorbij aan de gewijzigde politieke inzichten, waarbij de kleine ziekenhuizen wel op de juiste waarde worden ingeschat.

Verborgen agenda directie: Uden nieuwe locatie ziekenhuis?
Wij verdenken het ziekenhuis overigens van een verborgen agenda. Was het niet het bestuur van het ziekenhuis dat in eerste instantie aangaf dat er uitsluitend sprake zou zijn van een bestuurlijke fusie. En was het niet hetzelfde bestuur dat een jaar later volledig terugkwam op de belofte dat beide ziekenhuizen in stand zouden blijven. Waar zit nu de volksverlakkerij? Nu zwijgt het bestuur in alle talen waar het nieuwe ziekenhuis naar zijn mening zal moeten komen.

In het belang van een goede besluitvorming wordt het echter hoog tijd dat het bestuur van Bernhoven hierover duidelijk verschaft. Op grond van onze eigen inschatting en uit signalen die wij hebben ontvangen denken wij dat Uden de plaats is, waar zij het nieuwe ziekenhuis willen vestigen, waarbij de huidige ziekenhuislocaties omgevormd worden tot steunpunten. En in plaats van hierover ook een open dialoog aan te gaan houdt de directie de plaats angstvallig geheim.

Dossier Ziekenhuis

U bent hier