h

College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen sceptisch over aanvraag ziekenhuis

28 juli 2002

College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen sceptisch over aanvraag ziekenhuis

Uit welingelichte kringen heeft het actiecomité vernomen dat het advies van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen aan de minister inzake de nieuwbouwplannen van ziekenhuis Bernhoven is uitgesteld.

Het College staat bekend om haar kritische houding ten aanzien van de fusie en concentratietendens die de ziekenhuiswereld de afgelopen jaren heeft gekend. Het College wil van het ziekenhuis een nadere toelichting op de plannen. Met name plaatst het college vraagtekens bij de bereikbaarheid en adherentie bij een nieuw regionaal ziekenhuis in plaats van de huidige twee ziekenhuizen in Oss en Veghel. Wanneer het ziekenhuis niet in Oss komt vreest het College een verlies aan verzorgingsgebied (adherentie).

Het ziekenhuis neemt een groot risico als het haar vestiging in Oss sluit. Oss telt volgend jaar immers meer dan 75.000 inwoners. Of de geïntegreerde zorgcentra waar professor Casparie voor heeft gepleit voldoende zullen zijn is de vraag. De bevolking wil immers een volledig
ziekenhuis. Eind augustus is een onderhoud gepland tussen het ziekenhuis, het ministerie en het College, waar het ziekenhuis om nadere toelichting zal worden gevraagd.

Blij
Het actiecomité onderschrijft de bedenkingen van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen en is blij met zijn kritische houding. Binnenkort komt het actiecomité met nieuw feitenmateriaal dat aantoont dat het risico van adherentieverlies bij unilocatie van Bernhoven
zeer reëel is.

Het uitstel van het advies betekent verder uitstel van de beslissing van de minister. Bovendien zal de minister nog verantwoording af moeten leggen aan de Tweede Kamer. Door de aangenomen motie van het Tweede Kamer lid Agnes Kant (SP) van 4 juli jongstleden kan geen enkele ziekenhuislocatie meer worden opgeheven zonder dat de Tweede Kamer zich daarover heeft uitgesproken. Een en ander betekent dat voorlopig geen besluit van de minister valt te verwachten.

Uitgaande van het gezegde: Van uitstel komt afstel, zal het actiecomité met extra energie blijven ijveren voor het behoud van de locaties in Oss en Veghel.

Dossier Ziekenhuis

U bent hier