h

Chicago aan de Maas

22 juni 2002

Chicago aan de Maas

Een Chicago aan de Maas, dat zou de skyline van Oss worden als VVD wethouder Joop van Orsouw zijn zin had gekregen met de verhuizing van het TBL. Hij wil, met in zijn kielzog Jan Ras van het CDA, een groot prestigeproject realiseren in het centrum van Oss. Hoe, dat maakt kennelijk niet uit.

Ras deed vorig jaar de openingszet. Het TBL kan gesloopt worden en ter plaatse moet een ware Osse Stopera komen met een nieuwe schouwburg en een nieuw gemeentehuis. In een latere versie van van Orsouw was het voldoende om alleen de oude gevels van het TBL te handhaven.

Nu liggen er dan eindelijk enkele velletjes A4 met het plan van de wethouder, goedgekeurd door het voltallige college van BenW. Of de raad maar even wil instemmen met de verhuizing, zonder dat er maar één uitgewerkt plan op tafel ligt. Het kan budgettair neutraal zegt de wethouder, er hoeft geen cent bij. Een gedegen financiële onderbouwing ontbreekt. Een kritisch ambtelijk advies heeft hij onder de pet gehouden.

Dat zette de SP op het spoor voor een kritisch onderzoek. En wat blijkt? Bij een normaal bouwplan lopen de tekorten op tot 10 miljoen euro. De miskoop van van Mook van 1 miljoen gulden die van Orsouw, tegen de waarschuwingen van de ambtenaren in, door wist te drukken is er kinderspel bij. Er moeten maar liefst 4 gebouwen zo hoog als de toren van het provinciehuis gebouwd worden om het geld van de verplaatsing terug te verdienen. Of als er woningen gebouwd worden maar liefst 4 torens, zo hoog als de nieuwe kantoortoren van Organon. Over
schouwburg en gemeentehuis wordt niet meer gesproken. Dan zouden we pas echte wolkenkrabbers voor Oss betekenen.

Gelukkig zal het niet zover komen. De wethouder was niet in staat om zijn plan overeind te houden in de raadscommissie voor Stadsontwikkeling. Uiteindelijk zagen alle fracties in dat het waanzin is om op dit spoor door te gaan. Toch wil de wethouder van geen wijken weten. Opgekrabbeld na de afgang in de raadscommissie wil hij zijn plannen toch doorzetten. Prestige projecten maken blind. Alles moet wijken voor de hersenpsinsels van politici die denken hun stempel op onze stad te moeten drukken.

Voor de SP is er maar een antwoord: ACTIE!!!!

Dossier Onderwijs

U bent hier