h

Plannen verplaatsing TBL financieel onverantwoord

23 mei 2002

Plannen verplaatsing TBL financieel onverantwoord

Hieronder een brief aan het college van BenW van de gemeente Oss over de mogelijke verplaatsing van het TBL.

Jules IdingHet college van BenW van de gemeente Oss.

Geacht college,

Met grote verontrusting heb ik kennis genomen van uw besluit voor de toekomst van het TBL terrein. Ik ben in het bijzonder verontrust over de grote financiële risico’s die de gemeente Oss daarmee gaat lopen.

Waar u schrijft dat de verplaatsing van het TBL voor het overgrote deel budgettair neutraal plaats kan vinden is dat pertinent onjuist. De Ossenaren worden daardoor misleid. De hoogte van het aanzienlijk tekort kan ik helaas niet noemen, omdat u het schamele A4tje met
financiële berekeningen vertrouwelijk heeft toegezonden.

Om werkelijk budgettair neutraal te werken is een zeer intensieve bebouwing van de TBL locatie nodig met kantoren en luxe appartementen. Voor het beoogde groen campusplein blijft er dan onvoldoende ruimte over.Voor kantoren is er nauwelijks een markt en voor woningbouw ontbreekt een woningbouwcontingent. Bovendien zijn het beide functies die zeker niet meer publiek naar het centrum trekken dan het TBL, zoals u zich ten doel heeft gesteld.

Bij vestiging van functies als schouwburg, bibliotheek en gemeentehuis zullen de tekorten in de grondexploitatie oplopen tot boven de 10 miljoen euro. Dit nog afgezien van de tientallen miljoenen euro’s die in de gebouwen moeten worden geïnvesteerd.

Kortom u zet met uw voorstel voor verplaatsing van het TBL een ontwikkeling in gang, waarbij de financiële gevolgen voor de gemeente Oss nauwelijks meer beheersbaar zijn, zonder tot draconische bezuinigingsmaatregelen of belastingverhoging over te gaan. Het gevolg zal zijn dat u het grondbedrijf, dat nu nog gezond is, in grote financiële problemen brengt. De miskoop van de veldkavel van van Mook is daar nog een kleinigheid bij. Deze gang van zaken is typerend voor prestigeprojecten.

Iedereen heeft recht op zijn eigen visie op de ontwikkeling van het Osse centrum. Een gezonde politieke discussie daarover kan alleen plaatsvinden met een gezonde financiële onderbouwing. Ik moet constateren dat deze onderbouwing volstrekt onvoldoende is. Ik verzoek u namens de fractie van de SP het voorstel terug te nemen en te voorzien van een degelijke financiële onderbouwing, zodat de raad de consequenties van haar besluit kan overzien. Daarvoor is het noodzakelijk verschillende scenario’s van ruimtelijke functie indeling door te rekenen en globaal op hun realiseringsmogelijkheden te toetsen. Ervaring met ander grote projecten leert dat een voorbereidingstijd van een jaar dan zo voorbij is.

Met vriendelijke groet, namens de fractie van de SP,
Jules Iding.

Dossier Onderwijs

U bent hier