h

Sanering 250 banen Philips Oss onaanvaardbaar

19 april 2002

Sanering 250 banen Philips Oss onaanvaardbaar

De SP heeft in de Tweede Kamer minister Jorritsma ter verantwoording geroepen. De overheid heeft vorig jaar 40 miljoen euro subsidie gegeven aan Philips voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Het is derhalve onaanvaardbaar dat Philips als dank 250 banen wegsaneert uit Oss. Kamerlid Jan de Wit eiste 'boter bij de vis'.

Jan de WitPhilips Lighting draait goed dus er is geen economische noodzaak om de werkgelegenheid in Oss op te blazen. Woordvoerder Henk van Gerven van de afdeling Oss het verantwoordelijk wethouder Joop van Orsouw in Oss opgeroepen zijn nek uit te steken. Van Orsouw had gezegd dat hij niet over de economie van Philips ging. Hij moet echter alles in het werk stellen om de werkgelegenheid voor Oss te behouden.

Tijdens het wekelijks vragenuur heeft SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit vandaag de minister van Economische Zaken Jorritsma ter verantwoording geroepen in verband met de dreigende ontslagen bij Philips. Tegenover een ruimhartige subsidie van 40 miljoen euro van de overheid aan Philips hoort ‘boter bij de vis’ door de garantie van Philips dat de werkgelegenheid behouden blijft.

De Wit veroordeelde het beleid van Philips. Door het verplaatsen van massaproductie naar Polen om economische redenen worden de mensen die Philips hebben groot gemaakt en er vaak al lang werken de dupe. Verder wees hij op het convenant dat de overheid met Philips heeft gesloten waarbij Philips 40 miljoen euro (bedrag in 2001) krijgt voor de ontwikkeling van nieuwe producten (Research&Development). Deze subsidie is ook bedoeld om de werkgelegenheid in Nederland te handhaven. De Wit had de volgende vragen aan de minister:

  1. Hoe kijkt de minister aan tegen deze ontslagen? Rust er niet een morele plicht op Philips om de werkgelegenheid te handhaven en indien er sprake is van verplaatsen van productie te zorgen voor vervangende werkgelegenheid?
  2. Is de minister bereid contact op te nemen met Philips om te bepleiten dat de werkgelegenheid op peil blijft?

Hoewel de minister zich verschool achter het overleg tussen de bonden en directie van Philips over de gevolgen van deze reorganisatie, deed ze uiteindelijk wel de toezegging dat wanneer dat overleg niet tot resultaten leidt en voor grote groepen mensen geen werk wordt gevonden de minister van Sociale Zaken en zijzelf een bemiddelende rol willen spelen bij het vinden van werk.

De SP afdeling Oss vindt dat de minister direct in overleg zou moeten treden met de Philipsleiding voor het behoud van de werkgelegenheid in Oss, maar ook in Deurne Roosendaal en Eindhoven. Desalniettemin heeft het debat toch winst opgeleverd. Immers, de minister heeft toegezegd dat ze wil bemiddelen als er vele ontslagen vallen.

Pamflet positief ontvangen

Vanaf halfzes vanmorgen zijn door de SP honderden pamfletten verspreid onder de Philipsmedewerkers. De pamfletten waarin de SP duidelijk haar standpunt verwoordde en pleitte voor naleving van het werkgelegenheidsplan en behoud van werkgelegenheid is positief ontvangen. “De aanleiding is niet zo best, maar het is goed dat jullie weer aan de poort staan.” De SP vindt dat de bonden hun rug moeten rechten en alles uit de kast moeten halen om de werkgelegenheid in Oss te behouden. Philips moet zich aan haar belofte houden.

Dossier Werk en inkomen

U bent hier