h

College unaniem achter standpunt 'Anna moet blijven'

27 april 2001

College unaniem achter standpunt 'Anna moet blijven'

De afgelopen weken is er een vruchtbaar contact geweest tussen het college van B en W Oss en het comité van aanbeveling van 'Anna moet blijven'. Het voltallige college heeft zich inmiddels achter het standpunt van het (actie)comité geschaard en onderschrijft daarmee onze doelstelling om zowel voor Oss als voor Veghel een volwaardig ziekenhuis te behouden.

Het college heeft inmiddels toegezegd deel te nemen aan een manifestatie waarbij onder andere aan het ministerie van Volksgezondheid en tweede kamerleden de in Oss en Veghel verzamelde handtekeningen zullen worden aangeboden. Samen met de gemeente Veghel, de provincie zal de gemeente Oss een regiegroep vormen om een visie over de regionale ziekenhuiszorg te ontwikkelen. Het uitgangspunt van beide colleges zal zijn het behoud van zowel het Sint Anna ziekenhuis als het Sint Joseph ziekenhuis. Landelijke ontwikkelingen: gunstiger tij voor de kleine ziekenhuizen.

Afgelopen week is er overleg geweest van de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid en de minister over de ziekenhuiszorg. Kamerbreed is de minister verzocht zich sterk te maken voor het behoud van de kleine ziekenhuizen. Dit biedt perspectieven voor het behoud van onze ziekenhuizen. De politieke steun heeft zij. Het komt nu aan op daadkracht van de minister om de Raad van Bestuur en ziektekostenverzekeraars te dwingen beide ziekenhuizen open te houden. Daarbij zijn wel extra middelen nodig en een deltaplan voor het werven van nieuw verpleegkundig personeel en specialisten.

'Anna moet blijven' heeft inmiddels ook de eerste contacten gelegd met andere comités en werkgroepen in den lande die ijveren voor het behoud van het ziekenhuis in hun plaats of regio. Gedacht wordt aan het oprichten van een landelijk samenwerkingsverband en het opstellen van een gezamenlijk manifest voor het behoud van kleinschalige ziekenhuizen.

In Oss staat de barometer inmiddels op ruim 22.000 handtekeningen, in Veghel op 8.000 handtekeningen. Dat betekent dat de actiecomités in Oss en Veghel de grens van 30.000 hebben doorbroken.

Dossier Ziekenhuis

U bent hier