h

Anna en Joseph moeten blijven: 26.000 handtekeningen in Oss en Veghel

22 april 2001

Anna en Joseph moeten blijven: 26.000 handtekeningen in Oss en Veghel

De druk op de directie van het ziekenhuis in Oss en Veghel neemt toe. De acties van de beide door de SP opgezette actiecomité’s ‘Anna moet blijven’ en ‘Joseph moet blijven’ zijn een groot succes. In Oss zijn thans meer dan 21.000 handtekeningen verzameld.

In winkelcentrum Ussen kreeg de zetster van de 20.000 ste handtekening een taart aangeboden (foto Ruud Rogier)
In winkelcentrum Ussen kreeg de zetster van de 20.000 ste handtekening een taart aangeboden (foto Ruud Rogier)

In Veghel staat de teller op ruim 5000. Het front tegen de plannen van de directie om beide ziekenhuizen af te breken groeit steeds verder. Inmiddels heeft het comité van aanbeveling van ‘Anna moet blijven’ een constructief gesprek gehad met het college van Oss. Het college moet zich nog intern beraden maar het ziet er naar uit dat het college bereid is met ‘Anna moet blijven’ een front te vormen voor behoud van het ziekenhuis.

Het draait om de patiënt, niet om de specialist
Tijdens een discussiebijeenkomst over de toekomst van de ziekenhuiszorg stelde Anneke de Bres, huisarts op Ons Medisch Centrum en SP-raadslid dat het ziekenhuis te weinig rekening houdt met de mening van de patiënten. Dit leidde tot een heftige reactie van de zijde van de specialisten. De specialisten die met de directie hun zinnen hebben gezet op 1 nieuw ziekenhuis . “Het kan en mag echter niet zo zijn dat, omdat een aantal specialisten dat wil, Oss haar ziekenhuis kwijt raakt”, aldus het actiecomité.

Kritiek tijdens discussiemiddag
Op drie april jl heeft het ziekenhuis een discussiemiddag georganiseerd voor een select gezelschap om te praten over de toekomst van de ziekenhuiszorg. Met als einddoel 1 nieuw ziekenhuis ergens op het platteland tussen Oss en Veghel. De plannen van de directie werden van het nodige kritische commentaar voorzien.

Professor Brian Edwards uit Engeland stelde dat een bezettingsgraad van het ziekenhuis maximaal 85% mag zijn om voldoende flexibel te zijn en ook in piektijden adequate zorg te kunnen leveren. Als het ene nieuwe ziekenhuis er zou komen betekent dat een bezuiniging van het beddenaantal met 100 tot 120 bedden en een voorspelde bezettingsgraad van circa 90%. Dat betekent dat de capaciteit van het nieuwe ziekenhuis te klein is om wachtlijsten en verstoppingen in het ziekenhuis te voorkomen.

Hij plaatste kanttekeningen bij al te grootschalige voorzieningen. Een ziekenhuis met een schaalgrootte van 200 tot 600 bedden achtte hij het meest werkbaar. Zowel het Sint Anna ziekenhuis als het Sint Joseph ziekenhuis hebben meer dan 250 bedden en zijn derhalve groot genoeg om verantwoorde zorg te leveren.

Wim Meijer, oud algemeen secretaris van het College Bouw ziekenhuisvoorzieningen gaf de directie een veeg uit de pan. De discussie over de locatie voor het nieuwe ziekenhuis is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. De directie had eerst in de hele regio moeten starten met de discussie over hoe de ziekenhuiszorg er over tien jaar uit moet zien en niet meteen met plannen komen voor dat ene nieuwe ziekenhuis op het platteland.

Dossier Ziekenhuis

U bent hier