h

Hoe verder met Nieuw-Zevenbergen?

28 mei 2013

Hoe verder met Nieuw-Zevenbergen?

Het motorcrossterrein Nieuw-Zevenbergen bij knooppunt Paalgraven maakt al jaren de tongen los. Feit is dat veel mensen geluidsoverlast ondervinden van de activiteiten op het terrein. En dat men het er niet zo nauw nam met de regels en de gemeente er soms handenvol werk aan had. Maar feit is ook dat veel mensen houden van crossen of karten en dat er niet zoveel plaatsen zijn waar dit nog kan. In 2018 loopt het huurcontract met de gemeente af. De gemeente staat nu voor het dilemma, stoppen of door laten gaan? Wat is het standpunt van de SP?

De SP vindt amateursport erg belangrijk. Daarbij horen ook sporten als crossen en karten. Inclusief de evenementen en wedstrijden die daarmee samenhangen. De laatste jaren waren op Nieuw-Zevenbergen de commerciële activiteiten steeds meer gaan overheersen. Bijvoorbeeld bedrijfsuitjes. Dit soort zaken hoort op een bedrijventerrein en hoeft niet persé in de gemeente Oss.
Waar de gemeente Oss wél verantwoordelijk voor is, is om te bezien of meegewerkt kan worden aan faciliteiten voor inwoners van Oss of omliggende gemeenten om hun hobby uit te oefenen. Daar ligt wat de SP betreft de toekomst van Nieuw-Zevenbergen. Commerciële activiteiten kunnen er ook een plaats krijgen, maar moeten ondergeschikt zijn aan het belang van de amateursport. En ze mogen zeker niet leiden tot overlast voor de omgeving.

Het grootste probleem van Nieuw-Zevenbergen is de geluidsoverlast. Binnen een straal van 3 kilometer wonen 4000 mensen. En daar komen er nog 1000 bij wanneer Piekenhoef fase 3 en 4 worden gerealiseerd. Volgens een enquête heeft 30% van deze mensen last van geluidshinder door Nieuw-Zevenbergen. Dat kun je niet nog eens dertig jaar laten voortduren. Daarom vindt de SP dat het aantal uren dat op het terrein wordt gecrost of gekart aanmerkelijk moet worden beperkt. Dat kan door te snijden in de commerciële activiteiten en misschien ook wel in de openstellingsuren voor de amateursport.

Door deels over te schakelen op elektrisch karten en crossen kan toch worden bereikt dat het motorsportcircuit goed wordt benut. Misschien zelfs ruimer dan nu. Want de ontwikkelingen op dat gebied gaan snel en het grote voordeel is dat ze gen overlast geven voor de omgeving. Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=KH0JxWyuFJw

Wat de SP betreft zet Nieuw-Zevenbergen dus eerst een flinke stap terug en gaat daarna werken aan een nieuwe toekomst waarbij geluidsoverlast uitzondering is in plaats van regel.

U bent hier