h

Openbare patiëntenavond over het nieuwe zorgstelsel druk bezocht

11 november 2005

Openbare patiëntenavond over het nieuwe zorgstelsel druk bezocht

De openbare patiëntenavond over het nieuwe zorgstelsel, afgelopen donderdag, trok een overvolle zaal: veel patiënten van het OMC (Ons Medisch Centrum) hoopten informatie te krijgen over de gevolgen voor hun persoonlijke situatie. Dorothee Walraven, werkzaam als VGZ-adviseur, stond voor de taak om de vragen te beantwoorden. En dat waren er nogal wat.

Zo riep het verdwijnen van fysiotherapie voor niet-chronisch zieken uit het basispakket (dat op hoofdlijnen overeenkomt met de huidige ziekenfondsdekking) veel vragen bij de ouderen op. Begrijpelijk: het betreft een voorziening waar juist deze patiëntengroep veel gebruik van maakt. Ook een deel van de geneesmiddelen, zittend ziekenvervoer en preventieve tandzorg vallen straks buiten het basispakket – zo werd duidelijk.

Veel vragen waren er ook over de kosten van de nieuwe verzekering. Zorgtoeslag, no-claim-korting, eigen risico, verrekening via de IB (inkomensbelasting)... Het viel de aanwezigen niet mee om er nog wijs uit te worden. Los daarvan: het is nog niet bekend wat de beperkte en uitgebreide aanvullende verzekering gaat kosten bij de verschillende verzekeraars. Iedereen krijgt automatisch een aanbod van zijn of haar huidige verzekeraar voor een pakket dat overeenkomt met de huidige verzekering. Dorothee Walraven raadde de aanwezigen aan om in ieder geval zorgtoeslag aan te vragen. Dit kan voor 2006 nog steeds!

Anneke de BresNa de pauze nam huisarts Anneke de Bres het woord: in krachtige taal sprak ze zich uit tegen dit nieuwe zorgstelsel: een stelsel waar het accent niet langer ligt op de solidariteit tussen gezonden en zieken! Een stelsel ook, waarin de ziektekostenverzekeraars op de stoel van de medische specialisten gaan zitten. Wat dit betekent, lichtte ze toe met een paar sprekende voorbeelden uit de praktijk.

Met haar oproep om de actiekaart van de Actie Noodrem te tekenen én zoveel mogelijk kaarten te verspreiden, gaf Anneke de Bres het startsein voor de Actie Noodrem in Oss. ‘Heeft dat nog zin?’, vroeg één van de aanwezigen? ‘Zolang het nieuwe zorgstelsel niet ingevoerd is, heeft het zin en zullen wij onze stem laten horen!’, luidde het antwoord.

Ook als het nieuwe zorstelsel een feit is, zullen wij doorgaan met het bestrijden ervan door alles wat er misgaat aan de kaak te blijven stellen via het meldpunt, dat inmiddels is geopend door de SP als onderdeel van de actie Noodrem.

Trek aan de noodrem: Teken hier!

U bent hier