h

Onderwijswethouder Chris Ermers accepteert geen 'zwarte scholen'

10 oktober 2003

Onderwijswethouder Chris Ermers accepteert geen 'zwarte scholen'

Onderwijswethouder C. Ermers (SP) accepteert geen 'zwarte scholen'. De Osse basisscholen moeten een afspiegeling zijn van de bevolking in de wijken, vindt hij. Op dit moment voert hij daarover overleg met de Osse schoolbesturen om te komen tot een convenant.

Chris ErmersUit het Brabants Dagblad - De discussie over de zwarte scholen in Oss speelt al drie jaar. Toen bleek dat openbare basisschool De Bolster in de wijk Ruwaard een zogenoemde 'zwarte school' was geworden, waar in de jongste groepen tachtig tot negentig procent van de kinderen allochtoon is. Dit terwijl de bijzondere scholen, zoals de RK-scholen en de Montessori-school in die wijk, veel minder allochtone kinderen tellen.

Toenmalig onderwijswethouder H. van Uden (PvdA) gooide destijds al de knuppel in het hoenderhok van de schoolbesturen door te pleiten voor een centraal aanmeldsysteem om leerlingen beter te kunnen spreiden over de scholen. Met dat aanmeldsysteem gingen de scholen niet akkoord. Ook Van Uden pleitte er toen al voor dat scholen een afspiegeling van de wijk moesten zijn.

Van Uden: "Kijk, openbare basisscholen als de Bolster mogen wettelijk geen kinderen weigeren. De andere bijzondere scholen doen dat dus wel. Ze beginnen altijd meteen te steigeren als je het zegt, maar het komt nog regelmatig voor dat Turkse ouders, maar ook die van kinderen met een beperking elders moeten gaan shoppen."

Weigeren

Ermers wilde gisteren nog niet veel over zijn convenant met de schoolbesturen kwijt, omdat daar nog overleg over plaatsvindt. Ook deze wethouder gaat niet meer voor een centraal aanmeldsysteem. "Je hebt de vrijheid van onderwijskeuze en je kunt mensen niet dwingen."
Wel vindt hij dat scholen allochtone kinderen niet zonder meer mogen weigeren op basis van geloofsovertuiging of omdat ze niet goed kunnen uitleggen waarom ze voor een bepaalde onderwijssoort kiezen. "In het convenant wil ik met ze afspreken dat scholen voortaan alleen nog kinderen mogen weigeren als ze daarbij op papier een goede motivatie leveren aan zowel de ouders als de gemeente."

Verder wil de wethouder dat de onlangs aangestelde Turkse schoolconsulente allochtone ouders gaat begeleiden bij de schoolkeuze van hun kinderen. Zondag gaat SP-wethouder Ermers vanaf vier uur in discussie met de Tilburgse PvdA-wethouder J. Hamming over het integratiebeleid in het politiek café Zout in de Groene Engel. In de gemeente Tilburg doen ze uit principe niet aan spreiding van allochtone leerlingen. Daar vinden ze dat je zwarte scholen gewoon moet accepteren en beter kunt investeren in die scholen en in die wijken.
Ermers: "Dat doen wij ook. De Bolster wordt binnenkort ingrijpend verbouwd."

Dossier Onderwijs

U bent hier