h

Actie tegen aanschaf JSF bommenwerpers

26 maart 2002

Actie tegen aanschaf JSF bommenwerpers

De SP heeft het initiatief genomen tot de oprichting van een breed comité dat het verzet mobiliseert tegen de voorgenomen aanschaf van Amerikaanse Joint Strike Fighter-bommenwerpers, als opvolgers van de F16.

Nederland heeft geen vijanden dus heeft geen behoefte aan een dergelijk wapen. Nederland behoeft niet haantje de voorste te zijn in de nieuwe bewapeningswedloop. Bovendien wordt het ook financieel gezien een zeer riskant avontuur. En de krijgsmacht is niet opgericht om geld voor het bedrijfsleven binnen te halen. Werkgelegenheid kan heel goed om een andere en betere manier worden gerealiseerd.

De aanschaf betreft de grootste wapenorder uit de Nederlandse geschiedenis, nu al geraamd op zo’n 7 miljard euro. Ondertussen tekent zich langzaam maar zeker een meerderheid in de kamer af die het voorstel van het kabinet verwerpt. Alleen de VVD met defensieminister de Grave is nog faliekant voor deze aankoop. Met de actie wil de SP de weifelende PVDA en CDA over de streep trekken om de voorgenomen aanschaf af te wijzen. Op 2 april zal in een kamerdebat de beslissing vallen.

De actie wordt onder andere gesteund door het IKV en Pax Christi. Op Paaszaterdag 30 maart organiseert het comité een landelijke manifestatie op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. De start daarvan is Vijf voor TWAALF. Tevens is er een landelijke handtekeningenactie gestart. Handtekeningenlijsten zijn te downloaden via www.sp.nl. of verkrijgbaar op het kantoor van de SP, Linkensweg 40 Oss.

Handtekeningenactie in Oss

Op koopavond aanstaande donderdag zal door de SP in het centrum handtekeningen tegen de voorgenomen aanschaf worden opgehaald.
Diegenen die mee willen naar de demonstratie aanstaande zaterdag in Den Haag kunnen bellen naar telefoonnummer: 0412-632148/635997.

U bent hier