h
HISTORIE SP AFDELING OSS

1998-2002

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 4 maart 1998, hebben een schok teweeggebracht in bestuurlijk Oss. Dat het harde werken van de afgelopen jaren goed beloond zou worden, hadden we wel verwacht, maar een groei van 9 naar 13 zetels, dat was zelfs door de fanatiekste aanhangers niet verwacht.

Na de overwinning werden alle SP-stemmers bedankt.Na de overwinning werden alle SP-stemmers bedankt.

 

Er wordt een nieuw college gekozen van SP, PvdA en VDG. De drie SP-wethouders zijn Jules Iding, Henk van Gerven en Mari-Anne Marijnissen. Nieuw was een SP wethouder op cultuur. Mari-Anne Marijnissen blies cultureel Oss weer nieuw leven in. De Groene Engel kreeg ”groen” licht en werd door Marijnissen de "Gouden Engel" genoemd. Het Fanastival werd verneuwd en uitgebreid en er werd een Jongerenraad opgericht. Ook werd de Kabel behoed van verkoop.

Op donderdag 2 juli 1998 is weer een feestelijke ledenvergadering gehouden, waar Paul Peters is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de afdeling Oss, in navolging van Geert van Amstel, die de combinatie van raadslid (de 13e) én werk én voorzitter niet kon maken. Paul kan wat dat betreft iets makkelijker uit de voeten omdat hij als beroepskracht werkt bij de landelijke partij als organisator, fotograaf en redactiemedewerker.

De SP-fractie in 1998.De SP-fractie in 1998.

Op maandag 27 maart 2000 berichtte de PvdA, dat ze niet verder wilden in een coalitie met de SP. Als een donderslag bij heldere hemel kwam dit bericht bij het bestuur terecht. Ondanks het feit dat we sinds deze crisis opnieuw in de oppositie belandden, was de stem van de SP duidelijk hoorbaar in Oss. Door het vormen van een machtsblok tegen de SP kon het college helaas een stempel drukken op het beleid.

In 2001 verscheen het boek "Het geheim van Oss", geschreven door Kees Slager. Dit boek van 480 pagina's beschrijft de gehele geschiedenis van de Oss SP-afdeling door de jaren heen. Het boek is verkrijgbaar bij de erkende boekhandel, ISBN 90 450 0563 8 van Uitgeverij Atlas en kost € 19,50.

U bent hier