h

VVD, VDG en CDA blokkeren onderzoek problemen in de zorg

20 juli 2015

VVD, VDG en CDA blokkeren onderzoek problemen in de zorg

Foto: Mari-Anne Marijnissen / Gmail

In de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie besprak de gemeenteraad de kadernota, het opstapje naar het opstellen begroting van Oss in november. Het was ook de raadsvergadering waarin werd teruggekeken naar het eerste halfjaar van het nieuwe college van VDG, CDA en VVD.

Er is in het afgelopen half jaar heel veel gesproken over de ernstige gevolgen van de enorme bezuinigingen op de huishoudelijke zorg. Er ging ook heel veel mis in de huishoudelijke zorg en de problemen zijn nog lang niet voorbij.

Reden voor de SP om nu eens goed uit te zoeken hoe de problemen zijn ontstaan en hoe we van onze fouten kunnen leren. De SP stelde samen met de PvdA en GroenLinks voor om een raadsenquête te houden waarin de achtergronden van de problemen kunnen worden onderzocht.

De coalitiepartijen VDG, CDA en VVD vinden dat in Oss alles goed gaat met de zorg. Een raadsenquête vinden zij overbodig. Zij stemden ons voorstel daarom weg. Ondertussen blijven de problemen zich verder opstapelen.

Veel kwetsbare ouderen en gehandicapten werden vorig jaar zonder het verplichte keukentafelgesprek gekort op het aantal uren huishoudelijke zorg. Bijna iedereen hield niet meer dan anderhalf per week aan zorg over. Veel mensen dienden een klacht in bij de gemeente.

De klachtencommissie stelde iedereen in het gelijk, maar het college legt alle bezwaren naast zich neer.

Door de bezuinigingen ging zorgaanbieder Pantein-Vivent failliet waardoor de helft van de thuiszorgmedewerkers hun baan verloren. De rest van de medewerkers kreeg een half jaar contract bij een andere zorgaanbieder. In de zomer lopen deze contracten af.

De SP krijgt nu al veel berichten van  thuiszorgmedewerkers van wie het tijdelijke contract niet meer wordt verlengd. Dat betekent dat na de zomer de meeste voormalige Pantein-Vivent medewerkers hun baan kwijt zijn.

VDG, CDA en VVD vinden dat allemaal geen probleem. De SP zal wel blijven vechten voor fatsoenlijke en menselijke zorg en huishoudelijke zorg voor onze  inwoners.

U bent hier